Cukorkák megfázásra

Cukorkák megfázásra

Évtizedek, sőt évszázadok óta közismert, hogy a különböző gyógyhatású cukorkák megfázásra, torokfájásra vagy éppen köhögés ellen hatásosak lehetnek és manapság már ízük sem feltétlenül kellemetlen. A szopogató tabletták, torokfertőtlenítő cukorkák, gyógynövényes cukorkák, sőt a gyermekek számára elérhető vitaminos, gyógynövényes nyalókák bármikor bevethetők, mikor szükségesek. Náthás, influenzás őszi, téli időszakban érdemes többfélét tartani a házipatikában vagy a táskánkban, azonnal enyhítik a kellemetlen tüneteket és nyugtatják a száraz, irritált nyálkahártyát.

Cukorkák megfázásra

A megfázás kezelésére sok esetben elegendő lehet a megfelelő folyadékfogyasztás, C-vitamin pótlás, esetleg fitoterápiás készítmények, mint a különböző gyógyteák. 

A kellemetlen tünetek enyhítése céljából a különböző összetételű gyógynövényes cukorkák megfázásra is alkalmazhatók, de adott esetben – ha nincs ellenjavallat- akár gyógyszeres terápia mellett is elszopogathatók kiegészítő kezelésként.

A torokfertőtlenítő cukorkák fő összetevője a szacharóz, a gyógynövények (illóolaja vagy kivonata), méz, esetleg cukorbetegek számára is fogyasztható változatoknál édesítők.

A gyógynövényes cukorkáknak több évszázados múltja van. Hasznos összetevőik nemcsak fájdalmat csillapíthatnak, de csökkenthetik a köhögési ingert vagy adott esetben nyákoldó hatásúak lehetnek.

Torokfertőtlenítő cukorka

A gyógynövényes cukorkák egy része torokfertőlenítő cukorka, hiszen egyes gyógynövények kivonatai, illóolajai antimikrobális hatással is rendelkeznek. Azért is érdemes ezeket alkalmazni, mert a szopogatás által lassan oldódik a szájban és egyenletesen juttatja a hatóanyagot a szervezetbe, a fájdalmas torokra, ráadásul a szopogatáskor több nyál termelődik, ez is nyugtatólag hat az irritált torokra és nedvesíti azt.

Gyógynövényes cukorka

Nagyszerű cukorkák léteznek, már nemcsak a régen is ismert pemetefű, de akár ízletes csipkebogyó, homoktövis, mézes, mentolos, citromfüves, bodzás, zsályás, levendulás vagy éppen gyömbéres változatban, kinek mi a zsánere és a bevált, jól megszokott cukorkája. Ezek a gyógynövényes cukorkák megtalálhatóak a Kalmia kínálatában is.

Mivel gyerekeknek veszélyes lehet a keménycukorka bizonyos életkor alatt, számukra a gyógyhatású nyalókák vagy a gumicukrok ajánlottak elsősorban. Ezekből vitaminhoz is juthatnak, de a fájdalmas torokra is jó hatással vannak. 

A cukorkák között a patikákban megtalálni a szőlőcukrokat is, melyek a leggyorsabban felszívódó szénhidrátok, instant energiaforrások. A szőlőcukrok többféle ízben is választhatók, és azonnal segítséget nyújtanak a vércukor emeléséhez.

Szopogató tabletta

A cukorkák széles választéka mellett sokféle szopogató tabletta is létezik, melyek torokfájás, szájüregi fertőzések, torok és/vagy mandulagyulladás esetén is szopogathatók, ezek valamilyen gyógyszeres hatóanyagot tartalmaznak, általában keménycukrok vagy szőlőcukorhoz hasonló állagúak. 

A szopogató tabletták esetén fontos, hogy semmiképp ne fogyasszunk többet a betegtájékoztatóban feltüntetett ajánlás napi maximumától! A gyógynövényeseknél általában nincs ilyen gond, nem történik nagy baj, ha egy csipkebogyós cukorkából nem 3-at szopogatunk el napközben, hanem 5-öt.

 

Szopogató tabletta torokfájásra

Amikor fáj az ember torka, kellemetlen a nyelés, sőt sokszor a beszéd is. Meleg teákkal próbáljuk kúrálni ilyenkor magunkat, és különböző házi praktikákkal, pl. gargalizálással vagy méz nyalogatásával igyekszünk túlélni ezeket a napokat. Ha a szopogató tabletta torokfájásra alkalmas – összetevőitől függően – könnyen, gyorsan és bárhol bekaphatunk belőle a tünetek csillapítására. 

Mely gyógynövényes torokfertőtlenítő cukorkák ajánlottak elsősorban torokfájásra?

  • zsályás
  • gyömbéres
  • mezei zsúrlós
  • kakukkfüves
  • lándzsás útifüves
  • mézes/propoliszos cukorkák, tabletták.

Szopogató tabletta szoptatáskor

Ha a torokfájás várandósság alatt vagy gyermekágyas, szoptatásos időszakban jelentkezik sem gyógyszeres készítmények, sem gyógynövényes készítmények fogyasztása nem megengedett orvosi javallat, ajánlás nélkül. Természetesen némely szopogató tabletta szoptatáskor is fogyasztható, hiszen egy sós cukorka például nem káros, de egyes gyógynövények nem ajánlottak vagy csökkenthetik a tejelválasztást is. (pl. zsálya, menta)

Szopogató tabletta szoptatáskor nem az elsődlegesen ajánlott készítmény torokfájásra, inkább természetes módon, például sós vizes gargalizálással, vagy enyhére főzött kamillatea, csipkebogyótea kíméletes módon segíthet csillapítani a kellemetlen torokfájást, megfázást.

 

Az ősz eljövetelével beköszöntenek a náthás, influenzás időszakok, készítse fel házipatikáját torokfertőtlenítő cukorkákkal, gyógyteákkal, vitaminokkal, legyen 1-2 doboz szopogató tabletta torokfájásra, hogy mindig legyen mihez nyúlni panasz esetén!